Anjou AOC La Jarre BIO Domaine de Juchepie
Kód: 110106-018-075Související produkty
Detailní popis produktu
Bílé víno Anjou La Jarre z malého vinařství Domaine de Juchepie je vyrobené z odrůdy Chenin Blanc v apelaci Anjou, ve vinařské oblasti údolí řeky Loiry. Podloží vinic je tvořeno pískovcovou břidlicí. Víno je vyrobené v biodynamické produkci a zrálo sur lies (na ušlechtilém jemném kvasném sedimentu) 12 měsíců v keramické amfóře o objemu 1000 litrů. Jsme rádi, že Vám ve společnosti Dobrá vína můžeme nabídnout celou škálu vín vyrobených s ohledem na životní prostředí.Toto velmi zajímavé francouzské bílé víno zdobí jiskřivě žlutá barva. Vůně je intenzivní, lehce nasládla s tóny lipových květů a včelího vosku. Chuť je plná a extraktivní s nuancemi žlutého jablka a kdoule. Závěr vína je příjemně minerální.
Toto bílé víno se dobře snoubí s paštikami a širokou škálou sýrů nejen z kravského mléka. Ve společnosti Dobrá vína doporučujeme k tomuto francouzskému vínu delikátní francouzské drůbeží játrové, nebo kachní pâté.
Ideální teplota pro servis tohoto unikátního francouzského bílého vína je 14–16 °C. Vhodná sklenice na víno je větší kalich tulipánovitého tvaru.
Bílé víno Anjou AOC La Jarre BIO z vinařství Domaine de Juchepie můžete archivovat až 6–10 let ve Vašem vinném sklepě.
Více o vinifikaci vín zde v článku
Doplňkové parametry
Kategorie: | Bílé víno |
---|---|
Země původu vína: | Francie |
Oblast: | Vallée de la Loire |
Apelace (podoblast): | Anjou |
Barva: | Bílé |
Druh vína: | Suché |
Odrůda (-y): | Chenin Blanc |
Producent (výrobce): | Domaine de Juchepie |
Ročník: | 2018 |
Země výrobce: | Francie |
Objem: | 0,75 l |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
je malé rodinné vinařství ve Francii v Údolí řeky Loiry založené v roce 1985, které zpočátku tvořila jen malá stará vinice na kopci v apelaci Coteaux du Layon o rozloze 0,35 ha. V dnešní době vlastní 6 ha vinic částečně i v apelaci Anjou. Již od počátku se snažili vyrábět autentická vína, která odpovídají místnímu terroiru a v biodynamickém režimu a to jak suchá, tak i sladká vína.
Hlavní pěstovanou odrůdou je místní bílá odrůda Chenin Blanc, která údajně vznikla v Anjou již kolem roku 845 křížením vinných odrůd Sauvignon Blanc a Gewürztraminer (Tramín červený). Dále pěstují Cabernet Franc a Pineau d´Aunis.
Podloží vinic Domaine du Juchepie tvoří hlavně fialové a šedozelené břidlice, střídané s vulkanickými horninami. Povrchová vrstva je velmi tenká často ne více než 20 až 40 cm a skládá se převážně z těžké hlíny, která si v suchých obdobích zachovává určitou vodní rezervu. To je velmi užitečné, protože srážky v této oblasti jsou výrazně nižší než v okolí. Jedná se v podstatě o uzavřenou krajinu s řekou, ze které vznikají podzimní mlhy. Díky tomu je země obzvláště vhodná pro ušlechtilou botrytickou plíseň (botrytis cinerea), a tedy i pro výrobu skvělých sladkých dezertních vín podobně jako v nejslavnějších vinařských oblastech jako je Sauternes.
Sklizeň pak probíhá jako bobulový výběr na šestkrát během 6-8 týdnů. Tradiční vinifikace, ale jen s velmi malými množství síry, žádné enzymy, žádné laboratorní kvasinky, žádný cukr. Proto jsou jejich vína plněna do lahví až po 12 až 18 měsících, a jsou k dispozici až po 2 až 3 letech zrání ve sklepě.