Viognier - víno
Odrůda Vinné révy Viognier je prastará odrůda pocházející z Chorvatska. Podle DNA analýzy je tato odrůda v příbuzném vztahu s odrůdou Mondeuse a Piedmont Freisa, což by znamenalo, že je Viogner v přímém příbuzném vztahu s odrůdou Nebbiola. Odrůda Viognier je vhodná pro výrobu oblíbených aromatických vín, které nesou minerální tóny, doteky meruněk, borovice a oceli. Viognier se vyznačuje elegantním a přesto intenzivním aroma bylinek, zejména heřmánku, levandule a tymiánu. Závěr chuti je změkčen medovou dochutí.
Viognier se používá pro výrobu bílého vína. Hrozny jsou středně velké a bobule mají tmavě žlutou barvu. Vinná réva dosahuje svého vrcholu mezi 15-20 lety stáří keříků. V oblasti Côtes du Rhône (údolí řeky Rhóny) se však často objevují vinice nejméně 70 let staré a produkují opravdu skvělá vína.
Vína z odrůdy Viognier se v gastronomii často párují s grilovanými tučnými rybami. Víno můžete servírovat společně s grilovaným lososem, pikantním zeleninovým salátem s mangem a kešu oříšky, nebo meruňkovým koláčem. Chuť vína a jeho nezaměnitelná vůně se projeví ve správně zvoleném vinném skle. Se správnou teplotou vína vám pak pomůže klimatizovaná vinotéka.