Sémillon - víno
Odrůda vinné révy Sémillon původně pochází z Francie. Tato odrůda dává vzniku těm nejznámějším sladkým vínům z Francie. Jedná se především o vína Sauternes a Graves v Bordeaux, nebo třeba vína Bergerac a Monbazillac z oblasti Sud Ouest (Jihozápad). Suché víno Sémillon je pak nejznámější z Austrálie, z údolí Hunter Valley, nebo z Graves a Pessac Léognan v Bordeaux.
Hrozny odrůdy Sémillon jsou středně velké. Bobule nesou žlutozelenou až zlatožlutou barvu. Odrůda Sémillon je náchylná k napadení ušlechtilou plísní Botrytis cinerea způsobující cibébovatění bobulí hroznů révy vinné. Tento proces vzniká tím, že jsou bobule hroznů narušeny vlákny houby. Tím dochází k vysychání obsahu vody v bobulích, ve kterých dojde ke koncentraci cukrů a odbourávání kyselin.
Suché víno vyrobené z odrůdy Sémillon se v gastronomii často servíruje společně s grilovanými rybami s holandskou omáčkou, nebo husími játry foie gras. Sladké víno Sémillon se pak dokonale snoubí se sýry s modrou plísní, hruškovými koláči, nebo tvarohovým koláčem s kandovaným pomerančem.