Sangiovese - víno
Odrůda vinné révy Sangiovese [sandʒoˈveːze] se používá pro výrobu italských červených vín. Odrůda Sangiovese je nejrozšířenější odrůdou červené vinné révy v Itálii. Odrůda se rozšířila do celého světa a velmi dobře se jí také daří v argentinské oblasti Mendoza, kde stojí za produkcí zcela odlišných vín, než se produkují v Itálii.
Odrůda Sangiovese se používá jako jediná k výrobě nejslavnějších vín Brunello di Montalcino a Rosso di Montalcino, nebo jako hlavní složka směsi vín Chianti, Vino Nobile di Montepulciano a Morellino di Scansano.
Mladé víno z odrůdy Sangiovese má jemné aromatické tóny čerstvých jahod s trochou kořenitosti. V průběhu stárnutí se ve vínu vyvíjejí až dehtové tóny, ale i chuť dubového dřeva. V chuti se také mohou objevovat doteky kyselých červených třešní a zemité tóny s vůní čajových lístků. Někteří vinaři přidávají do směsi také Cabernet Sauvignon, aby docílili tmavší barvu výsledného vína.
Víno vyrobené z odrůdy Sangiovese se v gastronomii nejčastěji páruje společně s těstovinami Pappardelle, které se servírují s králičím ragú na hříbkách. Velmi oblíbeným pokrmem jsou také smažená kuřecí játra, nebo pomalu pečené vepřové maso s fazolemi.