Rondinella - víno
Odrůda vinné révy Rondinella se používá k výrobě červeného vína. Tato odrůda pochází z Itálie a je v příbuzném vztahu s odrůdou Corvina. Tato odrůda se nejčastěji pěstuje v italské oblasti Veneto. Používá se především do směsí věhlasných vín Valpolicella a Bardolino. Odrůda Rondinella má neutrální chuť s velkým výnosem při sklizni. Proto je tak oblíbenou odrůdou, která se hodí i pro výrobu vín Amarone.
Hrozen odrůdy Rondinella je středně velký s tmavě zbarvenými malými bobulemi. Červená vína vyrobená z této odrůdy mají intenzivní rubínově červenou barvu a jemnou ovocnou vůni. Vína nemají příliš intenzivní taniny, ale i přes to jsou plná s dobrou strukturou.
V gastronomii se vína vyrobená z odrůdy Rondinella často snoubí s pečeným jehněčím na paprice, dušeným jehněčím masem s bylinkovou omáčkou, italskou pizzou, nebo domácími těstovinami.