Muscadelle - víno
Odrůda vinné révy Muscadelle je podle DNA analýzy křížencem odrůdy Gouais blanc společně s vinnou révou, kterou se zatím nepodařilo rozeznat. Tato vinná réva se používá pro výrobu bílého vína a původně pochází z Francie, kde se nejčastěji používá ve vinařské oblasti Bordeaux, jako směs sladkých, nebo suchých vín.
Bobule odrůdy Muscadelle nesou jednoduché aroma čerstvě vymačkaného vinného moštu a rozinek. Jsou velmi vhodné pro výrobu sladkých vín a proto se velmi často pěstuje na východ od Bordeaux, konkrétně v oblasti Monbazillac, která je proslulá výrobou sladkých vín. V Jihozápadní části Francie patří tato odrůda do směsi vín společně s odrůdami Sauvignon Blanc a Sémillon. Díky vlastnostem použité odrůdy Muscadelle do směsí sladkých a polosladkých vín, jsou tato vína lehčí, s aroma rozinek a sušeného ovoce.
Suchá vína vyrobená z odrůdy Muscadelle jsou v gastronomii často párovaná společně s pošírovaným humrem. Sladká vína Muscadelle se naopak dokonale hodí k dýňovým koláčům. V případě, že budete mít možnost ochutnat fortifikované víno vyrobené z odrůdy Muscadelle, neváhejte jej servírovat společně s kvalitními sýry s modrou plísní.