Molinara - víno
Odrůda vinné révy Molinara pochází z Itálie. Nejčastěji ji tak nalezneme v severovýchodní části Itálie, oblasti Veneto. Odrůda Molinara se používá pro výrobu červených vín. Přidává se tak do proslulých vín Valpolicella a Bardolino ve směsi s odrůdami Rondinella a Corvina. Hrozen odrůdy Molinara je středně velký a jeho bobule zdobí purpurově červená až modrá barva. Víno vyrobené z odrůdy Molinara je jemné chuti. Molinara je dokonalým přenašečem minerálních informací z podloží vinice a přináší tak vínům příjemně slanou dochuť.
Jemná chuť odrůdy Molinara je v posledních letech ve směsích věhlasných vín pomalu nahrazována plnějšími odrůdami Sangiovese a Merlot. Právě jemnost této odrůdy ve spojení s odrůdou Merlot dává vzniku měkkých elegantních růžových vín.
Víno vyrobené z odrůdy Molinara se v gastronomii často kombinuje s italským pokrmem, který je připraven z domácích těstovin a fazolí, pečeným mletým masem, nebo zeleninovými saláty s variací dresinků.