Glera - víno
Odrůda vinné révy Glera původně pochází ze Slovinska a je rodičovskou odrůdou Manzoni. Druhý nejznámější název této odrůdy je Prosecco. V rámci ochrany chráněného označení původu vína Prosecco, bylo oficiálně přijato použití názvu Glera. Tato odrůda se nejčastěji používá pro výrobu šumivých vín v italském Venetu.
Odrůda Glera produkuje hrozny s vysokým obsahem kyselin a neutrální chutí. Proto se Glera hodí pro výrobu šumivých vín. Vína z odrůdy Glera nesou charakteristické aromatické tóny broskví a mají nízký objem alkoholu. Vína jsou tedy lehká, svěží a vhodná jako aperitiv.
Odrůda Glera je základem pro výrobu celosvětově známých vín Prosecco. Obliba tohoto šumivého vína vyrobeného sekundární fermentací v láhvi (stejně jako u šampaňských vín) celosvětově stoupá.
Šumivá vína vyrobená z odrůdy Glera jsou vhodná jako letní osvěžující nápoj, nebo aperitiv. V případě, že se rozhodnete víno servírovat společně s pokrmy, podávejte domácí italské těstoviny se šalvějí na másle, uzené lososové crostini, nebo liči v kokosovém mléce.