Cabernet Franc - víno
Odrůda Cabernet Franc je původní odrůdou, která vznikla selekcí volně rostoucí révy lesní. Tato odrůda se ve francouzské oblasti Bordeaux stala rodičem celé rodiny odrůd kabernetů. Vinný hrozen je malý, s černomodrými bobulemi a nezabarvenou dužinou.
Odrůda Cabernet Franc se používá k výrobě červených vín. Často se míchá s odrůdou Cabernet Sauvignon, aby zmírnila její drsné taniny, zjemnila celkovou texturu vína a přinesla svůdné aroma švestek, jahod, bobulovitého lesního ovoce, fialek, bylinek a čerstvě nakrájené zelené papriky, nebo dokonce tóny kakaa, tabáku, tuhy, pepře a listů břečťanu. Víno Cabernet Franc má plnou a velmi dobrou strukturu.
Víno odrůdy Cabernet Franc často pochází z oblasti Údolí řeky Loiry . V oblasti Bordeaux tvoří tato odrůda často pilíř cuvée vín, společně s odrůdami Cabernet Sauvignon a Merlot. Zajímavostí je výroba ledových vín z odrůdy Cabernet Franc v kanadském Ontariu.