Beaujolais - víno
Beaujolais [božole] je vinařský region v těsné blízkosti věhlasného Burgundska. Často se také uvádí, jako jeho součást. Beaujolais je důležitá vinařská oblast východní Francie, proslulá svými zářivými, ovocnými červenými víny vyrobenými z odrůdy Gamay. Beaujolais je tak jedna z mála světových oblastí, která se zaměřuje pouze na jednu odrůdu. Pravdou je, že v Beaujolais se také vyrábí bílé víno z odrůdy Chardonnay, a růžová vína opět z odrůdy Gamay. Jejich produkce je však v řádu procent z celkového objemu.
Červená vína Beaujolais můžete dostat jako základní Beaujolais včetně Beaujolais Superieur, Beaujolais Village a Beaujolais Nouveau. Nejkvalitnější vína pocházejí z jednotlivých "Crus" (Brouilly, Chenas, Chiroubles, Cote de Brouilly, Fleurie, Julienas, Morgon, Moulin-a-Vent, Regnie a Saint-Amour)
Vína, která pocházejí ze severu regionu Beaujolais jsou nádherně aromatická, plná a komplexní, oproti vínům vyrobených na jihu, která jsou lehčí a ovocnější stylu.
Víno Beaujolais Nouveau má tradici již od 19 století. Smí se prodávat od třetího čtvrtku v listopadu. Jsou to mladá vína, plná čerstvosti a živosti. Vína se konzumují mladá, ve svých charakteristických projevech.
Vína Beaujolais se vyrábějí vinařskou technikou polokarbonové macerace. Spodní část celých hroznů se vlastní vahou rozmačkají, tím umožní domorodým kvasinkám zahájit fermentaci, při které vzniká oxid uhličitý, který proniká pod slupky nepoškozených hroznů, kde napomáhá fermentaci uvnitř bobule. Výsledkem jsou ovocná vína bez velkého množství taninu.