Alsace - víno
Alsace [alzas] je malý vinařský region, který se nachází na severovýchodě Francie, souběžně s německou hranicí. Alsaská vína se vyrábějí ve třech kategoriích. Alsace AOC, Alsace Grand Cru a Crémant d'Alsace pro tradiční šumivá vína. Alsasko se proslavilo svými jedno odrůdovými víny, pro které se používají odrůdy Grüner Silvaner (Sylvánské zelené), Pinot Blanc (Rulandské bílé), Riesling (Ryzlink rýnský), Pinot Gris (Rulandské šedé), Gewürztraminer (Tramín červený) a Muscat (Muškát) pro bílá vína. Pro výrobu červených vín se používá pouze odrůda vinné révy Pinot Noir (Rulandské modré).
Vinařská oblast Alsasko se také otiskla do podvědomí široké veřejnosti díky tradičním alsaským pokrmům, které se jsou chuťově výrazné a velmi dobře se párují s alsaskými víny. Mezi nejoblíbenější zcela jistě patří Choucroute [šukrut] (naložené kořeněné zelí), které se servíruje společně s uzeným masem a klobásami, nebo tradiční husí játra foie gras [foa gra].
Šumivé víno Crémant d'Alsace se vyrábí tradiční metodou druhotného kvašení v láhvi, stejně jako šampaňská vína z oblasti Champagne. Crémant d'Alsace je obvykle vyroben z odrůd Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir a Chardonnay. Jeho lahodná chuť a vytrvalé perlení vás zcela okouzlí.