Coteaux du Layon Faye, Les Churelles BIO, Domaine de Juchepie
Kód: 110109-019-075Související produkty
Detailní popis produktu
Bílé víno Coteaux du Layon Faye, Les Churelles BIO z malého vinařství Domaine de Juchepie je vyrobené z odrůdy Chenin Blanc v apelaci Coteaux du Layon ve vinařské oblasti údolí řeky Loiry (Vallée de la Loire). Tato malá apelace vznikla v roce 1950 na sladká bílá dezertní vína. Unikátní terroire a klima vhodné pro ušlechtilou botrytickou plíseň (botrytis cinerea), a tedy i pro výrobu skvělých sladkých dezertních vín podobně jako v nejslavnějších vinařských oblastech jako je Sauternes a Tokaj (Tokay). Podloží vinice Le Churrelles je tvořeno břidlicí a vulkanickými horninami. Sklizeň probíhá jako bobulový výběr pětkrát během 6-8 týdnů. Toto sladké víno je vyrobené v biodynamické produkci a zrálo 11 měsíců v dubovém sudu. Toto bílé víno zdobí jiskřivě žlutá barva. Vůně je intenzivní, nasládla s tóny exotického ovoce jako ananas a zralé mango a rafinovaností včelího medu. Chuť je plná a extraktivní s nuancemi kompotovaného ovoce. Časem se chuť ovoce bude měnit na kandované. Závěr vína je minerální a nečekaně dlouhý s delikátním kouřovým podtextem. Tento svěží Chenin Blanc se skvěle snoubí s paštikami a játry Foie Gras, kachními steaky se sladkými ovocnými omáčkami, mušlemi sv. Jakuba na másle s rozinkami, ale dokáže i vaše ovocno-tvarohové koláče, cheese cake a sýrové talíře s jablky a hruškami pozvednout na vyšší level. Ve společnosti Dobrá vína doporučujeme k tomuto skvělému sladkému bílému vínu francouzské drůbeží játrové pâté, nebo pošírovaná filátka mořského vlka na pomerančích, čerstvých bylinkách a másle. Ideální teplota pro servis tohoto bílého vína je 6-8°C. Vhodná sklenice na víno je menší sklenice vysoká 8-10 cm s úzkým tvarem na klasické nožičce. Bílé sladké víno Coteaux du Layon Faye, Les Churelles bio z Domaine du Juchepie můžete archivovat až 10-12 let ve Vašem vinném sklepě.Doplňkové parametry
Kategorie: | Bílé víno |
---|---|
Země původu vína: | Francie |
Oblast: | Vallée de la Loire |
Apelace (podoblast): | Anjou |
Barva: | Bílé |
Druh vína: | Sladké |
Odrůda (-y): | Chenin Blanc |
Producent (výrobce): | Domaine de Juchepie |
Ročník: | 2019 |
Země výrobce: | Francie |
Objem: | 0,75 l |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
je malé rodinné vinařství ve Francii v Údolí řeky Loiry založené v roce 1985, které zpočátku tvořila jen malá stará vinice na kopci v apelaci Coteaux du Layon o rozloze 0,35 ha. V dnešní době vlastní 6 ha vinic částečně i v apelaci Anjou. Již od počátku se snažili vyrábět autentická vína, která odpovídají místnímu terroiru a v biodynamickém režimu a to jak suchá, tak i sladká vína.
Hlavní pěstovanou odrůdou je místní bílá odrůda Chenin Blanc, která údajně vznikla v Anjou již kolem roku 845 křížením vinných odrůd Sauvignon Blanc a Gewürztraminer (Tramín červený). Dále pěstují Cabernet Franc a Pineau d´Aunis.
Podloží vinic Domaine du Juchepie tvoří hlavně fialové a šedozelené břidlice, střídané s vulkanickými horninami. Povrchová vrstva je velmi tenká často ne více než 20 až 40 cm a skládá se převážně z těžké hlíny, která si v suchých obdobích zachovává určitou vodní rezervu. To je velmi užitečné, protože srážky v této oblasti jsou výrazně nižší než v okolí. Jedná se v podstatě o uzavřenou krajinu s řekou, ze které vznikají podzimní mlhy. Díky tomu je země obzvláště vhodná pro ušlechtilou botrytickou plíseň (botrytis cinerea), a tedy i pro výrobu skvělých sladkých dezertních vín podobně jako v nejslavnějších vinařských oblastech jako je Sauternes.
Sklizeň pak probíhá jako bobulový výběr na šestkrát během 6-8 týdnů. Tradiční vinifikace, ale jen s velmi malými množství síry, žádné enzymy, žádné laboratorní kvasinky, žádný cukr. Proto jsou jejich vína plněna do lahví až po 12 až 18 měsících, a jsou k dispozici až po 2 až 3 letech zrání ve sklepě.